maart 28, 2017

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen, geef dit dan voor het begin van de reis door aan de reisleider.

Medicijnen meenemen op reis

Check vóór de reis goed of de medicijnen die u gebruikt onder de Opiumwet vallen. Deze medicijnen mag u alleen met een speciale verklaring meenemen naar het buitenland. U riskeert strenge straffen als u de regels overtreedt. Op de website van het CAK kunt u een lijst vinden van medicijnen die onder de Opiumwet vallen.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • sterke pijnstillers;
  • slaap- en kalmeringsmiddelen zoals valium of Seresta;
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta;
    medicinale cannabis.

Medische verklaring

Neemt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee naar een land buiten de EU? Dan heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig. De verklaring is 1 jaar geldig. Informatie over hoe u deze verklaring kunt krijgen vindt u op de website van het CAK. Ga na of het nodig is om de medische verklaring te laten legaliseren door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een document dat in Nederland officieel en legaal is, is dat niet automatisch in het buitenland.

Medicijnpaspoort

Het medicijnpaspoort is handig om bij u te hebben als u medicijnen meeneemt op reis. Hierin staat welke medicijnen u gebruikt en of u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen. Dit is handig als u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig hebt of een arts bezoekt. Maar het medicijnpaspoort is geen reisdocument. Het vervangt dus niet de Engelstalige medische verklaring.

U kunt het medicijnpaspoort halen bij de huisarts, apotheek of specialist. U kunt ook terecht bij patiëntenverenigingen en medische hulpdiensten. Het medicijn(en)paspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

Medicijnen meenemen in originele verpakking

Neem medicijnen mee in de originele verpakking met etiket van de apotheek. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.